Стелки – необходими ли са ми?

Автор: д-р Ивайло Якимов

„Да разлаем кучетата“, когато започваме разговора за стелки…Често в частната ми практика идват подрастващи с доказано плоскостъпие и евентуално съпътстващи други проблеми, свързани с плоскостъпието. Трупайки знания и опит през годините, промених възгледите си за нуждата от стелки при различни проблеми в стъпалата. Без да започвам лекция по темата, осъзнах, че в много случаи стелките на практика правят свода още по-слаб.

Постоянното принудително фиксиране на костната арка се явява причината сухожилията и мускулите под и над свода да се съкращават минимално. От което още повече намалява тяхната стабилизираща функция, особено в периоди на активен растеж. Спортуващи подрастващи, постоянно носещи стелки влошават глезенната стабилност и отслабват спринтьорските си възможности.

За съжаление, масова практика е да се предписват и правят стелки, без да се назначават специфични упражнения за меките тъкани по свода и глезена, които дават истинската им функционална стабилност. Иначе не се пропускат указанията, че след 6-12 месеца или при смяна на номера на обувките трябва да се направят нови стелки…

За да „разлая още повече кучетата“ ще кажа, че не отричам стелките! Те имат своето място при определени състояния (вродени малформации, някои гръбначни изкривявания и други). Те имат място и при спортуващи, но в повечето случаи препоръчвам това да е само по време на спорт и за период от няколко месеца, а не „докато спре да те боли“. Но извън тренировките такива хора трябва да ходят с внимателно подбрани обувки (например, тип „босо ходене“), както и да имат зададен комплекс специфични упражнения, които да изпълняват няколко пъти дневно извън тренировките.

Да – отнема от времето за телефон, но пък върши истинска работа! Иначе мама и тате плащат за нещо, което ти прави краката още „по-мързеливи“ (например срещу 150 лв.)…след 10 месеца още по-мързеливи (срещу нови 150 лв.) и така…..

д-р Якимов, спортна медицина


В случай, че се съмнявате дали имате нужда от употреба на стелки, може да си запазите час за консултация с д-р Ивайло Якимов – всеки работен ден от 09:00 до 16:30 по телефон, вайбър, имейл или фейсбук.