Знаете ли какво е тенис – лакет?

Да започнем с това, че не е задължително да сте тенисист, за да ви поставят диагнозата „Тенис – лакет“, в медицината познато още като „латерален епикондилит“.

Тенис-лакет е състояние, срещащо се при хора с различни професии, с характерни за тях многобройни, еднотипни, незначими по сила, повтарящи се движения. Често от симптоми на тенис-лакът се оплакват: дърводелци, строители, земеделци, хора, работещи на клавиатура, работещи с инструменти, изискващи въртеливи движения в ръката, музиканти. От спортистите, освен в тениса, могат да бъдат засегнати волейболисти, акробати, баскетболисти и др.

Тенис-лакет е заболяване, представляващо хронично възпаление на залавното място на сухожилията и мускулите на предмишницата за външната част на лакета. Може да се причини от прекомерно натоварване в рамките на няколко часа, но най-често възниква след постепенно насъбрало се претоварване на тази зона.

Пациентите започват да се оплакват от напрежение и лека болка от външната страна на лакета. При много пациенти възпалението се развива толкова бързо, че е затруднено дори миенето на лицето и зъбите!

Диагнозата тенис-лакет се поставя сравнително лесно след обстоен клиничен преглед и по преценка образно изследване. Важно е да се подчертае, че рентгенова снимка няма да покаже патология, защото проблемът не е в костите.

Колкото и да е банално, трябва да подчертая, че лечението е комплекс от различни методи.

При всички случаи най-правилно е да се потърси лекарска помощ още при първите симптоми, защото това е едно от най-упоритите възпаления на опорно-двигателния апарат. А последствията могат да са доста неприятни – например, контрактура в лакетната става. Именно лакетната става е най-деликатна от всички стави в тялото ни по отношение податливост на рехабилитация.

Ако се съмнявате, че страдате от тенис-лакът или имате подобни симптоми, запишете си час за консултация с д-р Ивайло Якимов – всеки работен ден от 09:00 до 16:30 по телефон, вайбър, имейл или през фейсбук.