🌊 Полезните свойства на водата. Рехабилитация във вода 🌊

Автор: д-р Ивайло Якимов

Рехабилитацията след всяка травма, независимо дали има или не оперативна интервенция, има задачата да върне пациента към обичайната му двигателна активност. Наличен е голям арсенал от методи и средства, които в наши дни се прилагат в тази посока.

И все пак, един от класическите методи, който д-р Ивайло Якимов, лекар със специалност Спортна медицина, горещо препоръчва на своите пациенти е рехабилитацията във водна среда.

Упражненията в басейн връщат по-бързо подвижността на травмираната зона, играят ролята на подводен масаж, щадят ставните повърхности и натоварват дозирано мускулатурата.  Пациентите с удивления установяват промяна в подвижността – буквално след всяка сесия в басейн.

❗Важно е да отбележим, че има някои тънкости в прилагането на подводна рехабилитация, които пациентите е редно да знаят – подводна рехабилитация НЕ СЕ ПРАВИ при:

🔹Наличие на рана или на поставен шев за заздравяване на рана

🔹Остър възпалителен процес

🔹Простудно заболяване или конкретни придружаващи заболявания

🔹Организационна невъзможност да се гарантира ежедневно изпълнение в продължение на зададен цикъл

Специално акцентираме на приложението на минерална вода за рехабилитация – ползването на минерална вода (дори и охладена) крие значими рискове за поява на усложнения! Обостряне на оплакванията или възникването на асептичен (негноен) възпалителен процес са значителни, реални и чести усложнения, породени от неподходящото използване на басейни с минерална вода. Независимо от вида на травмата или операцията!

За да стане още по-ясно колко опасна може да е рехабилитацията в източник с минерална вода, ще Ви дадем образец. Например, д-р Ивайло Якимов не препоръчва дори престой в минерален басейн, поне една година след каквато и да е операция на коляно!

Ако искате да сте спокойни и уверени, че ще получите най-добрите съвети за възстановяване, запишете си час за консултация с д-р Ивайло Якимов по телефон, вайбър, имейл или фейсбук.

📞 𝟎𝟖𝟖𝟔 𝟏𝟒 𝟏𝟐 𝟎𝟖

✉  𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭@𝐝𝐫𝐲𝐚𝐤𝐢𝐦𝐨𝐯.𝐞𝐮