🧬Как да разкрием спортния си потенциал – или с какво са ни полезни генетичните тестове?

 

През последните 10 г. бавно, но трайно се оформи едно мини-общество на активно непрофесионално спортуващи. В моята таблица това са три групи хора – просто раздвижващи, изключително ангажирано спортуващи (често те са по-прецизни от някои професионални спортисти) и спортуващи деца на амбициозни родители. Като приветствам отвсякъде ползата от спорт бих искал да посоча някои възлови функционални ориентири към тези хора – все пак моята лекарска специалност „Спортна медицина“ е дала базата на теорията и методиката за физическата подготовка.

И трите основни физически качества – сила, издръжливост и бързина, имат вродена предопределеност. Най-много – бързината. Около тези качества, заедно с техническата подготовка, се моделира спортния процес. Към тези три качества добавям и евентуалната вродена даденост за слабост на съединителна тъкан (изявена с т.н. халтави стави, с чести контузии в невинни ситуации). Защо свързвам тези термини?

Може би мнозина от Вас са чували понятието „спортно профилиране“. То е било в основата на най-значимите успехи в българския спорт, а сега е база на пирамидата в световния спорт за подрастващи. Ясно е, че повечето спортуващи – възрастни и деца на амбициозни родители не са запознати с тези тънкости и подхождат към спортна активност чисто емоционално…Което в много случаи ги води до кабинетите на травматолозите или…психолозите.

🧬Точен отговор на въпроса „На кое да наблегна в любимото ми спортно занимание или изобщо кой спорт е най-подходящ за мен?“, дават именно генетичните тестове за спортна активност. Не е страшно, ако генетичен тест покаже, например, че си с нисък таван за издръжливост! Това качество е най-податливо за развитие, дори и на „стари“ години.

🧬Вродена слабост на съединителна тъкан и посочени рискови зони за травмиране ще дадат насока за практикуване, например, на неконтактен спорт без рязка смяна на посоката при движение. Всеки по-рисков показател от генетичен тест е повод не за разочарование, а обратното – точно указание за прецизна работа и дори превръщане на дадена слабост в предимство!

Искате да научите повече за Вашия спортен потенциал и за всичко, което може по-лесно да се доведе до растеж в спортното развитие, да намалите значително риска от травми?

Свържете се с д-р Ивайло Якимов по телефон, фейсбук или имейл.

📞 0886 14 12 08

consult@dryakimov.eu