ПРЕВЕНЦИЯ НА СПОРТНИ ТРАВМИ

В съвременния спорт превенцията е задължителна част от целия процес, както за професионални спортисти, така и за любители. Целта на превенцията е да намали риска от получаване на травми.

Спортната превенция се разграничава на два основни вида – първична (за редуциране на риска от травмиране) и вторична (снижаване на риска от рецидив на вече получена травма).

Неприятното е, че твърде често превенцията на травматизма се пренебрегва, а всъщност заема съществена част от представянето на спортиста. Оптималния вариант, за да използва максималния си спортен потенциал един спортист е да работи с индивидуална програма за превенция на травматизъм.

Програмите за превенция, познати в днешния си вид, водят началото си от 90-те години на XX-ти век, когато са разработени от медицински специалисти в английския професионален футбол.

Като единствения български спортен лекар работил в Шотландската Премиер лига, д-р Ивайло Якимов е практикувал заедно с доказани специалисти в областта на превенцията. Натрупания професионален опит категорично му дава знания и практически умения в изготвянето на разнообразни програми за превенция. Съобразно конкретната ситуация, д-р Якимов има възможността да състави, както програма за превенция за цял спортен отбор, така и  само за индивидуален спортист.